Rode duivels in het buitenland

Dat het Belgische elftal er prima voor staat, dat werd op het afgelopen WK in Rusland al meer dan duidelijk. Er lijkt meer talent dan ooit aanwezig. Het is daarom jammer dat de Rode Duivels in de halve finale de winst aan Frankrijk moesten laten. Velen hadden toch stiekem op meer gehoopt en zelfs kans gezien om de eerste wereldtitel ooit mee naar huis te nemen. Het goede nieuws is echter dat de meeste spelers van deze gouden generatie nog wel even mee kunnen en dat er nog meer jong talent klaar staat om de komende jaren ervoor te zorgen dat Belgiƫ mee blijft doen in de absolute wereldtop. Hiervoor heeft het land lang moeten wachten.

Nadat er in de jaren tachtig eveneens een hele goede generatie zorgde voor een zinderend WK met de halve finale als eindstation gebeurde er lange tijd vrij weinig. Er waren wel enkele goede spelers maar dit waren er lang niet genoeg om echt te presteren. Momenteel is dit wel anders. De bondscoach heeft eerder luxe problemen dan twijfels of hij wel voldoende spelers heeft die het niveau aan kunnen. Overal lijken ze vandaan te komen. Voor de meeste posities heeft de ploeg dan ook twee of zelfs drie top keuzes die tot de mogelijkheden behoren.

Het is daarom niet zo raar dat al deze spelers bij absolute topclubs wekelijks hun kunsten vertonen. De meeste Rode Duivels zijn actief in de Engelse Premier League. Ze spelen voor teams als Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City en Manchester United. Maar ook in de Italiaanse Serie A en, de Franse Ligue 1 en de Duitse Bundesliga zijn een aantal Belgische topspelers actief. Wat ervoor gezorgd heeft dat deze generatie nu zoveel kwaliteit bezit is moeilijk te zeggen. Het lijkt op een combinatie van goed opleiding en een flinke dosis geluk.

Interessant wordt het zeker om te zien wat de komende jaren gaan brengen voor het Belgische voetbal. De kern van de nationale ploeg lijkt nog wel een paar eindtoernooien mee te gaan en dit is uitermate goed nieuws. Omdat de meeste jongens al een tijd lang met elkaar spelen lijkt deze tevens alleen nog maar te kunnen gaan groeien. Dit was al zichtbaar op het afgelopen WK in vergelijking met de vorige eindtoernooien. De ploeg lijkt hechter en beter dan ooit op elkaar te zijn afgestemd. Iedereen dicht dhet team daarom des te meer kansen toe op mooie successen in de nabije toekomst.