Het EK 2020

Het Europees kampioenschap voetbal in 2020 beloofd een zeer bijzondere editie te worden. Omdat het hier een jubileum betreft gaat er voor het eerst in meerdere landen tegelijk gespeeld worden en dus meerdere EK locaties. Een aantal landen hebben een speelstad toegewezen gekregen waar een aantal wedstrijden afgewerkt gaan worden. Indien het land zelf deelneemt mag dit echter niet in eigen huis spelen, om de eerlijkheid zoveel mogelijk te waarborgen zodat niemand kan profiteren van thuis voordeel. Leuk wordt het zeker om te zien hoe deze opzet door zowel de fans als de spelers beleefd gaat worden.

De officiƫle plaatsing moet overigens nog beginnen. Voor het eerst wordt momenteel het toernooi om de Nations League afgewerkt. Ondanks het feit dat niet veel mensen de exacte opzet hiervan lijken te begrijpen zorgt het wel voor een aantal mooie topwedstrijden. De winnaars en nummers twee van de poule blijven in hun groep zitten en de laatste degradeert. Goede resultaten in de Nations League bieden geen garantie voor deelname aan het EK maar vergroten de kans daarop wel degelijk.

De favorieten voor de titel

Welke ploegen de meeste kans hebben om te gaan winnen is nog moeilijk te zeggen. Dit omdat er ten eerste nog een zeer ruime tijd verstrijkt voordat het toernooi gaat beginnen. Er kunnen in deze periode namelijk nog talenten opstaan of andere spelers geblesseerd of uit vorm raken. Toch is het zo dat een aantal landen altijd wel de favorietenrol toebedeeld krijgt. Dit simpelweg omdat het goede toernooi voetballers zijn of omdat de momenteel over een prima elftal beschikken. Deze factoren zijn natuurlijk beide onmisbaar voor het neerzetten van een goed resultaat op dit prestigieuze toernooi.

Er zijn een aantal landen die er wel degelijk bovenuit springen. Zo is wereldkampioen Frankrijk een naam die niet op de lijst met topfavorieten mag ontbreken. De meeste spelers die het WK wonnen zullen zeker nog mee kunnen met dit toernooi want de ploeg is nog jong. Andere namen om rekening mee te houden zijn Spanje, Duitsland, Belgiƫ en Engeland. Wel is het zo dat een dergelijk toernooi bijna altijd een verrassing oplevert, meestal van een ploeg waarvan niemand dat van tevoren had durven verwachten.