Grote sponsors in het Nederlandse voetbal

In het hedendaagse voetbal kan een profclub zonder een aantal goede sponsoren niet bestaan. Op steeds meer plekken zie je dat van alles en nog wat ondersteund wordt. Zo heeft iedere wedstrijd een nieuwe hoofdsponsor en staan er behalve op de shirts vaak op de broeken en meerdere andere plaatsen ook de namen van sponsors vermeld. De echt grote clubs sluiten in Nederland miljoenen deals af met een bepaalde kledingsponsor. Vaak zijn dit de bekende merken zoals Adidas en Nike, maar ook andere namen komen vaker voorbij. Dat een ploeg zoveel geld kan vragen voor meerjarige contracten heeft ermee te maken dat shirts enorm veel verkocht worden. Het levert de sponsor uiteindelijk dus alleen maar meer geld op.

Over het algemeen zien we dat voetbalclubs veelal door bepaalde bedrijven gesponsord worden. Zo is onder de grote airlines het sponsoren van voetbalclubs in verschillende landen populair. Velen hebben zelfs hun naam aan een stadion verbonden en daarvan een groot deel of zelfs alles betaald. Andere veel geziene namen zijn die van wedkantoren, vaak online. Zo is Unibet (zie het hier) een broker waar je op van alles en nog wat in kunt zetten. Zeker qua voetbal hebben ze een enorm ruim aanbod en kun je overal op wedden. Je kunt bijvoorbeeld van tevoren inzetten op het verloop van een wedstrijd of competitie. Maar live wedden behoort ook tot de mogelijkheden. Hiermee kun je tijdens de wedstrijd en aan de hand van het verloop hiervan bepalen wat je later nog wilt gaan inzettenb of wat je denkt dat er gaat gebeuren.

Met de bedragen die in het huidige voetbal omgaan is het mislopen van sponsorinkomsten niet meer te doen voor een club. Er waren nog een aantal clubs die lange tijd zonder sponsor op het shirt speelden maar dit komt nu zelden meer voor. Dit is simpelweg omdat de bedragen die geboden worden zo hoog zijn dat een club haast wel gek lijkt om deze af te slaan. Bijkomend pluspunt is dat contacten in de bedrijfswereld natuurlijk altijd een hulp kunnen zijn met andere dingen. Zo ontstaat er dus voor beide partijen een soort van een win-win situatie.