De Belgische voetbalscheidsrechters van het jaar

Hoewel de voetbalspelers en de doelmannen ervoor zorgen dat elke voetbalwedstrijd die gespeeld wordt tot op de laatste seconde spannend is, is het de taak van de scheidsrechter om erop toe te zien dat de match op alle fronten eerlijk gespeeld wordt. Met andere woorden, een scheidsrechter zorgt ervoor dat de regels van het Voetbal nageleefd worden. Dat leidt soms tot felle kritiek van de voetbalspelers en hun coaches. Scheidsrechters moeten daarom over een gigantisch sterke persoonlijkheid beschikken om zich staande te kunnen houden. Toch is er ook veel respect ten aanzien van voetbalscheidsrechters. De trofee voor de ‘Scheidsrechter van het Jaar’ die jaarlijks uitgereikt wordt, symboliseert dit respect.

De beste nationale scheidsrechters

De jaarlijkse ‘Scheidsrechter van het Jaar’-trofee is in 1984 in het leven geroepen door de Belgische voetbalorganisatie Pro League, het Franstalige Belgisch dagblad l’Avenir en het Nederlandstalige Belgisch dagblad Het Nieuwsblad. De eerste trofee werd gewonnen door Marcel van Langenhove, die vervolgens acht jaar lang de titel ‘Scheidsrechter van het Jaar’ mocht dragen. In 1991 en 1992 werd de prijs aan Alphonse Constantin toegekend. Andere winnaars van de trofee waren onder meer Frank De Bleeckere (van 2000 t/m 2003 en nogmaals van 2010 t/m 2012), Paul Allaerts (in 2005-2006), Jérôme Efong Nzolo (van 2007 t/m 2009 en in 2013) en Sébastien Delferière (van 2015 t/m 2017).

Erik Lambrechts

In 2019 werd Erik Lambrechts uitgeroepen tot de beste scheidsrechter van het voorafgaande voetbalseizoen tijdens het Pro League Gala in Brussel. Lambrechts debuteerde reeds in 2012 als voetbalscheidsrechter in de Belgische Eerste Klasse. Het verheugde Lambrechts om de titel ‘Scheidsrechter van het Jaar’ te mogen dragen, vooral omdat hij als scheidsrechter vaak veel kritiek krijgt te verduren. Ditmaal mocht hij echter een trofee en een geweldig applaus in ontvangst nemen. Het is nog maar de vraag of de trofee ook dit jaar uitgereikt wordt, aangezien alle voetbalwedstrijden voorlopig uitgesteld zijn vanwege overheidsmaatregelen.