Club Brugge in de Champions League

De kampioen van het vorige seizoen in de Belgische competitie was na een bloedstollend slotstuk Club Brugge. Als beloning voor het kampioenschap mocht de ploeg laat instromen in de voorronde van de Champions League en wisten zij dit prestigieuze toernooi te behalen. Deelname aan de groepsfase van het zogenoemde miljoenenbal is van wereldbelang voor de clubs, zeker als ze niet tot de absolute Europese top behoren en in een competitie spelen waar een stuk minder geld in omgaat dan in bijvoorbeeld Spanje, Engeland of Duitsland. Dit is zowel voor de Belgische liga als voor de Nederlandse Eredivisie zeker het geval.

Door deel te nemen aan het hoofdtoernooi stromen er miljoenen Euro´s binnen die zeker een vereniging als Club Brugge uitstekend kan gebruiken. Met dit geld kunnen nieuwe aankopen gedaan worden en wordt de club een stuk gezonder qua financiën. Dit heeft dus alleen maar positieve gevolgen. Wanneer er dan in de Champions League zelf ook nog eens goed gepresteerd wordt levert dit nog veel meer geld op. Onder andere het winnen van wedstrijden en het al dan niet behalen van de volgende ronde kan een ploeg in een klap miljoenen rijker maken. Dat dit absoluut niet eenvoudig is lijdt geen twijfel. Het deelnemersveld is oersterk en normaal gesproken heeft een ploeg met de begroting van Club Brugge dan ook weinig te zoeken tussen de andere deelnemers. Maar niets is uitgesloten. Want indien een elftal goed in elkaar zit en over de juiste trainer en staf beschikt kan het zomaar eens onverwachts ver komen.

Hoe doet Club Brugge het tot dusver?

Verrassend genoeg laat de ploeg van coach Ivan Leko zich zeer positief zien. Er was ondanks nog negatief nieuws nadat de coach vast zat op het politiebureau op verdenking van betrokkenheid bij een grootschalig omkoopschandaal binnen het Belgische voetbal. Dit lijkt echter vooralsnog met een sisser af te gaan lopen en het duurde niet lang voordat de coach zich weer aansloot op het trainingsveld.

In een poule met tegenstanders AS Monaco, Borussia Dortmund en Atletico Madrid leek Brugge bij voorbaat weinig kansrijk te zijn. Zelfs als het team derde zal worden is dit een mooi resultaat. Deze plaats geeft namelijk recht op deelname aan de Europa League na de winterstop waardoor het Europese avontuur dus ook in het volgende kalenderjaar voort gaat duren. Vooralsnog heeft Club Brugge goede papieren om dit waar te gaan maken. In de competitie lijkt de ploeg dit jaar wederom mee te gaan doen om de titel, al staat het momenteel niet helemaal bovenaan de ranglijst. Echter is de achterstand op de koploper gering en lijkt er zodoende meer dan genoeg tijd om in te gaan lopen.

Op het miljoenenbal zelf komt Club Brugge goed uit de verf. Recentelijk werd verrassend maar met absolute overtuiging de eerste wedstrijd gewonnen uit bij AS Monaco. De ploeg uit Frankrijk is dolend qua vorm en heeft moeite om het tij te keren. De nieuwe trainer Theirry Henry was een begenadigd voetballen maar lijkt als trainer vooralsnog een stuk meer moeite te hebben om goed te presteren. In Monaco werd het maar liefst 0-4 voor Club Brugge en de Franse trainer wacht na vijf wedstrijden nog steeds op zijn eerste winstpartij. Ook tijdens de wedstrijd in Brugge kwam AS Monaco niet veel verder dan een gelijkspel, dit terwijl de ploeg normaal gesproken een stuk sterker wordt geacht dan de Belgische opponent.